Thema voedingskeuzes: de kwestie suiker...

Ons lichaam kan zonder suiker. Maar kan onze geest dat ook? En hoezo zou je dat willen dan?

Ik hou niet van beperkingen, alles mag! Als je jezelf regels oplegt, is dit meestal niet lang vol te houden, uiteindelijk wint het opstandige kind in je het, en misschien vlieg je dan wel de bocht uit en haal je dubbel in wat je jezelf al die tijd hebt ontzegd. Het is handiger om uit te gaan van waar je naartoe wilt, en dan te bekijken of wat je eet daarbij past.

Maar mocht je wel stil willen staan bij de invloed van je voeding op je gezondheid, dan is dit een goede eerste scan door je dag. Hoeveel suiker eet je? En dan gaat het vooral om de toegevoegde suikers in bewerkte voeding.

Wat vraag je van je lichaam als je iets suikerrijks in je mond stopt? De suiker wordt bij opname door je darmen omgezet in glucose. Je bloedglucose stijgt dan. Daardoor krijgt de alvleesklier een seintje: insuline aanmaken om de glucose op te nemen in de lichaamscellen. 

Bij een deel van de mensen ontstaat insuline resistentie (minder gevoeligheid voor de eigen insuline) na jarenlange inname van veel snel opneembare koolhydraten. Daardoor ontstaan problemen bij het opnemen van glucose in de cellen. Je kunt dit herkennen aan meer vetopslag op de buik, meer verlangen naar koolhydraten of zoet, vermoeidheid en een wisselvallig humeur.

Als je vaak veel glucose in je bloed hebt, doordat je vaak suiker eet of drinkt, moet de alvleesklier net zo vaak aan de slag om insuline te maken; het insuline-niveau in je bloed is dan dus vaak verhoogd en op den duur worden de cellen bij sommige mensen daardoor minder gevoelig voor insuline. Dit leidt er toe dat het lichaam steeds meer insuline moet maken per suikerpiek. Dit leidt tot uitputting van de alvleesklier en verhoogde glucose en insuline in het bloed.

De suiker die je niet meteen verbrandt, wordt deels opgeslagen als vet. Er ontstaan in de loop van jaren ophopingen van vet rondom de organen in de buik, die ervoor zorgen dat die organen minder goed gaan werken. Daardoor heb je meer ongunstig cholesterol en/of vaker en langer suikerpieken in je bloed, waardoor de kans op sneller dichtslibben van bloedvaten, verhoogde bloeddruk en verhoogde glucose en dus hart- en vaatziekten toeneemt. Indirect en op lange termijn zorgt suiker voor een soort roestvorming in je vaten, en we zouden natuurlijk roestvrij beter af zijn.

Een bijkomend nadeel van een langdurig verhoogde insulinespiegel in het bloed is dat het lichaam langer in de vet-opslag-stand staat, waardoor het niet toekomt aan vet verbranding. Hierdoor wordt het erg moeilijk om gewicht te verliezen als je dat zou willen.

Welke zoete verleiders liggen er bij jou in de kast? Kun jij een dag zonder suiker? Of eerst eens een halve dag? Wat ga je vandaag  anders doen?